Mogelijk was er van dit model geen aparte militaire handleiding. In het voorschrift gasbescherming worden diverse gasmaskers besproken.
Toen het masker ook voor luchtbeschermingsdoeleinden werd verstrekt, werd in de serie richtlijnen en voorschriften een apart boekje besteed aan het gasmasker G:
Volgens het Haarlems Dagblad van 14 mei 1938, pagina 10, is dit het eerste goedgekeurde masker gelet op het gasmaskerbesluit.
Het gasmasker was verpakt in een grijze blikken bus, zoals ook de maskers met rijkskeur 007 en 016. De gasfilterbus lijkt ook gelijk aan die van 007 en 016. Het gelaatstuk is bruin, ook zoals het L702 masker van de nummers 007 en 016, maar wel duidelijk van een ander model. Zowel de oogglazen als het ademventiel zijn direct te herkennen.
Het model op de foto is vrijwel gelijk aan Rijkskeur 002, maar heeft een kleiner schroefdraad (voor gebruik in België).
Handleidingen bij het NEDRA gasmasker, vermoedelijk een samentrekking van de woorden NEDerlands en DRAeger.
Het masker werd in Nederland gemaakt volgens de Draeger patenten volgens de Draeger brochure van juni 1938.
N.V. Mij. Oxygenium - Schiedam profileerde zichzelf in advertenties als vertegenwoordiger van de Draeger Werke in Lübeck en staat vermeld als "Hoofd-agentschap voor Nederland en koloniën".
De rechter brochure is tweetalig (Nederlands en Frans) en noemt de goedkeuringsnummers voor zowel Nederland als België.
Het HEVEA gelaatsstuk was voorzien van een gasfilterbus Model 128 van Electro Zuur- en Waterstoffabriek in Amsterdam.
Voor zover nu bekend werd dit filter alleen geproduceerd in 1938. Daarna werd filterbus Model 128 vervangen door filterbus Model 130 en kreeg de set rijkskeurnummer 011.
Nog geen verpakking in de collectie
Het gaar hier om een vanaf 1938 door bureau Duiker geïmporteerd gasmasker van Auer. Het goedkeuringsnummer 005 wordt zelden aangetroffen.
Deze metalen opbergtrommel is zowel buiten overschilderd in groen als binnen in wit. Of dit al ten tijde van de verkoop gedaan is, is niet bekend.
Een andere set in de collectie is opgeborgen in een geribbelde, ovalen trommel die lijkt op het model van Oxygenium. Deze trommel heeft op de sluitlip het merkje MBZ. Deze afkorting staat voor van Mouwerik & Bal uit Zeist.
Nog geen handleiding in de collectie
Dit masker wordt veel aangetroffen in ronde blikken bussen met de vermelding L702 op het deksel maar ook wel in kartonnen doosjes.
Een variant in deelbare bus met een blikken conus die op de dop van de gasfilterbus past.
Een variant in deelbare Hieronder nog zo'n zelfde set, afkomstig uit Den Haag.
Het geniemuseum in Vught heeft een toestel van dit model in de permanent opgestelde collectie.
Dit gasmasker was nagenoeg identiek aan de opvolger, nummer 014 en werd geproduceerd in 1938 en begin 1939.
Een tweedelige blikken trommel, in dit geval voorzien van een papieren strook met opschrift "Vrijwillige Burgerwacht"
Een tweede masker van HEVEA met een Electro gasfilterbus maar dan met een kartonnen doos en een blauwe draagzak. De doos is voorzien van het opschrift 'Corrie' en de zak met 'C. van Eijk.' Beiden gemerkt met rode pen. Een overduidelijk bij elkaar horend geheel. Grappig genoeg ook een losse banderol 'vrijwillige burgerwacht' van exact hetzelfde model als bij het bovenstaande masker!
Een gasmaskerset in blauwgroen blik met een oranje cijfer erop.
Drie ongebruikte sets van het Hevea-Electro gasmasker. Een van de sets is zelfs compleet met Albert Heijn zeep.
Een gasmasker van Vredestein en Duiker. Dit model werd geleverd in een oranje blik (gelaatsstuk) met kartonnen doosje voor de gasfilterbus. Ook werden complete sets gemaakt inclusief een donkerrode stoffen opbergzak. Deze set werd in een grotere kartonnen doos verpakt en voorzien van de aanduiding Duiker Volksgasmasker.
Het door fa. Duiker geimporteerde gasfilterapparaat van Auer voor hroepsschuilplaatsen was leverbaar voor verschillende aantallen personen. Zo was er bijv. de MR1200 voor 60 personen en de MR2400 voor 120 personen.
Het gasmasker met goedkeuringsnummer 016 bestond uit het Belgische masker L702 aangevuld met gasfilterbus 1939 die door de firma Ougree van een papieren banderol werd voorzien. Het masker is daardoor vrijwel identiek aan het masker met nummer 007 dat bestond uit het zelfde gelaatsstuk L702 met filter.
Nog geen verpakking in de collectie.
Nog geen handleiding in de collectie.
Nog geen verpakking in de collectie.